Translate

sobota, 27 marca 2021

Rajd Akropolu po ośmioletniej nieobecności w WRC powraca w tym roku.


Na zdjęciu Kajetan Kajetanowicz i Jarek Baran dwukrotni zwycięzcy Rajdu Akropolu.
 Pierwszy raz zwyciężyli w 2015 roku a drugi w 2017.
-zdjęcie z oficjalnej strony Kajto.pl-



To już oficjalne : Rajd Akropolu powraca po ośmioletniej nieobecności w WRC. To jeden z najbardziej kultowych rajdów na świecie. 



Jak oficjalnie ogłoszono w piątek 26 marca przez WRC Rajd Akropolu dołączył do tegorocznego programu i odbędzie się w dniach 9-12 września 2021 roku



Rajd Akropolu powraca po ośmiu latach nieobecności do Rajdowych Mistrzostw Świata. Grecji udało się nawiązać Dialog z Międzynarodową Federację Samochodową (FIA) oraz firmą zarządzającą  i promocyjną WRC już ubiegłej wiosny. 


Premier Kyriakos Mitsotakis powiedział w oświadczeniu wydanym zagranicznym mediom: 
„ 70 lat temu Akropol był tłem wielkiego wyścigu, który później stał się znany jako "wyścig bogów". Po ośmiu latach nieobecności Rajd Akropolu powraca(...) Jesteśmy dumni, że możemy ponownie gościć znane na całym świecie wydarzenia w tym takie jak Rajdowe Mistrzostwa Świata.
(...) Światła światowego sportu motorowego zwracają się ponownie w kierunku Grecji. 


zdjęcie z pierwszego Rajdu Akropolu 


Rajd Akropolu po raz pierwszy odbył się w 1951 roku i od pierwszych lat na Mistrzostwach Świata był jednym z dwóch najtrudniejszych wyścigów obok Rally Safari. 
Rajd rozpoczyna się pod święta skałą Akropolu dalej trasa prowadzi poprzez piękne ale jednocześnie wymagające krajobrazy Grecji.
Ze względu na to jest zaliczany przez kierowców do ulubionych wyścigów. 





-zdjęcia : ert.gr , Kajto.pl , onsports.gr 

niedziela, 21 marca 2021

Jak zrobić pastę z grochu - przepis na grecką favę.

 


Fava czyli pasta z żółtego łuskanego grochu.

Lekka, pożywna i bardzo bogata w pełnowartościowe białko pochodzące z grochu. Zapraszam do jej wykonania. 

Składniki: 

250g łuskanego grochu 
3 cebule 
6 łyżek oliwy z oliwek 
sól, pieprz 

Wykonanie:

Płuczemy groch, zostawiamy na półgodziny w wodzie do namoknięcia. 
Następnie odsączamy wodę i przekładamy groch do garnka. 
Dodajemy pokrojoną cebulę i oliwę.
Gotujemy do miękkości, około 45 min.
Ucieramy całą masę blenderem na puree dodając 2 łyżki oliwy z oliwek, pieprz i sól.
Podajemy na ciepło, posypaną piórkami cebuli i polaną oliwą. 


Smacznego!


sobota, 20 marca 2021

Spanakorizo czyli ryż ze szpinakiem.




 Spanakorizo /ryż ze szpinakiem/ to danie  bardzo proste i szybkie do wykonania.

Polecam je rownież wegetarianom.
Składniki : 
✔️1 kg szpinaku 
✔️1 filiżanka oliwy z oliwek 
✔️1 cebula drobno pokrojona 
✔️1 pokrojony pęczek cebuli dymki ze szczypiorem 
✔️1 por skrojony w plastry 
✔️1 pomidor drobno pokrojony 
✔️3/4 filiżanki ryżu 
✔️1 pęczek koperku 
✔️sok z jednej cytryny, sól, pieprz 

Wykonanie:

Podgrzewamy oliwę w garnku.
Wrzucamy na 3-4 min cebulę, szczypior i por. Dodajemy dalej szpinak, drobno pokrojony pomidor, ryż i szklankę wody.Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut.
Pod koniec posypujemy koperkiem i dodajemy świeży sok wyciśnięty z jednej cytryny.
Mieszamy i serwujemy.

Podajemy jako samodzielne danie, bądź z serem feta lub jajkami sadzonymi.

Wszystko według uznania. 


Smacznego !  🤗

piątek, 19 marca 2021

Grecja otwiera stanowiska archeologiczne, salony fryzjerskie i kosmetyczne.


 Od jutra zostają zmienione godziny dotyczące zakazu przemieszczania się obywateli na terenie Grecji.

 Zakaz ruchu będzie obowiązywał od godziny 21.00 do 5.00. 

Od poniedziałku zostaną otwarte stanowiska archeologiczne na powietrzu oraz salony fryzjerskie i kosmetyczne. 

Utrzymany został wstępnie zakaz przemieszczania się z dzielnicy na dzielnicę samochodem lub innym środkiem transportu do 29 marca. Wyjątek stanowią okoliczności zawarte w wydanych do obostrzeń zapisach. W związku z tym do stanowisk archeologicznych w nadchodzącym tygodniu można udać się tylko pieszo lub na rowerze. Grupa wchodząca  nie może być większa niż 3 osoby / nie dotyczy to rodziny/ Przebywający na obiektach muszą mieć maski ochronne i zachowywać zalecane odległości. 

Dozwolone będzie również wędkowanie ale tylko w granicach miejsca zamieszkania. 

Pomimo tego, że obraz epidemiologiczny w Grecji jest niezadowalający to niewielkie poluźnienie jest potrzebne według ekspertów.

Oczekuje się, że „sprzymierzeńcem” w łagodzeniu obostrzeń będzie pogoda, która poprawia się z dnia na dzień. Sprzyja to aktywności na świeżym powietrzu gdzie wirus nie rozprzestrzenia się tak łatwo jak w zamkniętych pomieszczeniach. 



Grecja pierwszym krajem, który wprowadza bezpłatne testy na Covid dla obywateli.




   Grecki rząd podejmuje kolejny krok w walce z pandemią. Jego celem jest kontrolowanie rozprzestrzeniania się wirusa i ułatwienie otwarcia rynku. 

Każdy obywatel podając numer ubezpieczenia AMKA będzie mógł pobrać w aptece cztery darmowe testy w ciągu miesiąca. Test może zrobić każdy samodzielnie w domu poprzez doustne pobranie śliny. 

Szacuje się, że w ten sposób będzie można wykonać od 300 tysięcy do 10 milionów testów tygodniowo. 

Do końca miesiąca testy będą dostępne w aptekach. Każdy obywatel będzie mógł raz w tygodniu zrobić taki test. 

Takie auto-testy są stosowane też w Niemczech i na Cyprze ale nie są dostępne bezpłatnie. 



niedziela, 14 marca 2021

Kathara Deftera w Grecji - z czym się wiąże i jak jest obchodzona.

Mój syn Lefteris wielbiciel Teatru Cieni ze swoim latawcem.




Kathara Dewtera / czyli Czysty Poniedziałek/ to odpowiednik Środy Popielcowej w Polsce. 
W ten dzień rozpoczyna się Sarakosti czyli okres Wielkiego Postu poprzedzający w Grecji Wielkanoc i jednocześnie kończy się okres karnawału.
Jest to jedna z najważniejszych dat w greckim kalendarzu i jedna z najważniejszych greckich tradycji.


Greckie tradycja związane z dniem Kathara Dewtera 


Wielki post wiąże się z okresem oczyszczenia umysłu i ciała.  
Dlatego też żywność spożywana od tego dnia to głównie dania wegetariańskie. Tego dnia Grecy jedzą owoce morza najwiecej ośmiornice i kalamary, poza tym oliwki, zupę fasolową ale bez oliwy, pastę z ikry czyli taramas, dolmades, chałwę oraz chleb przaśny zwany lagana.


Owoce morza serwowane w Czysty Poniedziałek. 



Lagana   to płaski chleb pieczony tego dnia o owalnym kształcie,  na powierzchni ozdobiony wzorem zrobionym przez opuszki palców i obficie posypany sezamem. 


Lagana posypana obficie sezamem jedzona w Czysty Poniedziałek.


Taramosalata to popularna pasta z ikry często podawana jako przystawka. 
                               W Czysty Poniedziałek jest jedzona z laganą. 
                            Na codzień świetnie nadaje się do smarowania kanapek. 


Taramosalata-popularna pasta z ikry.



Tego dnia Grecy spożywają też spore ilości chałwy.  Ten słodki deser jest przygotowywany z połączenia sezamu, tahini /masła sezamowego/ miodu, czekolady i orzechów. 


Chałwa z dodatkiem kakao i migdałów.


Grecy Czysty Poniedziałek spędzają poza domem. Zazwyczaj wyjeżdżają za miasto a ci którzy nie mogą robią pikniki w miejskich parkach. 
Nieodłącznym elementem tego święta jest tradycja puszczania latawców. 
Każdy stara się wznieść latawiec w powietrze i utrzymać go jak najwyżej. 
Widok błękitnego nieba z tysiącem latawców tworzy niepowtarzalny klimat tego dnia.



Aleksandros mój młodszy syn puszcza swój latawiec.
Zdjęcie zrobione w miejscowości Kavouri niedaleko Aten. 
 



- w tekście wykorzystałam zdjęcia z internetu oraz ze zbiorów prywatnych

środa, 10 marca 2021

Przepis na ryż z porem czyli prasoryzo.


Danie z kuchni greckiej prasoryzo czyli ryż z porem idealne też dla wegetarian 
Składniki na 4 porcje 
✔️ 1 1/2 kubka ryżu /355ml/ ja użyłam ryżu długoziarnistego
✔️500g pora pokrojonego w krążki
✔️3 łyżeczki koperku/pokroić drobno/
✔️3 łyżeczki mięty pokrojonej
✔️1 cebula 
✔️1l-1,2l bulionu warzywnego 
✔️1 łyżeczka brązowego cukru 
✔️80 ml soku z cytryny 
✔️100 ml oliwy z oliwek 
✔️sól i pieprz 
Wykonanie:
Do garnka wlewamy oliwę, na średnim ogniu lekko ją podgrzewamy i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, mieszamy i dodajemy łyżeczkę cukru brązowego.
Gdy się zarumieni wrzucamy por i dusimy 5 min. Dodajemy w dalszej kolejności ryż i przez minutę wszystko dusimy razem. Następnie dodajemy bulion warzywny. Gdy zacznie wrzeć dodajemy koperek, miętę, sól, pieprz i mieszamy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i zostawiamy na 15 min. Następnie dodajemy cytrynę, mieszamy i dusimy po przykrywką 5 min. Po 20 min sprawdzamy miękkość ryżu. Ściągamy garnek z ognia i zostawiamy pod przykryciem 15-20 min do wchłonięcia reszty bulionu. Doprawiamy do smaku i serwujemy.

Smacznego 😋

26 września czarna rocznica - oblężenie Akropolu przez Wenecjan w 1687 roku

Przez cztery dni doża Wenecji Francesco Morosini za pomocą armat i moździerzy oblegał okupowany przez Turcję Akropol ze wzgórz Filopappos, P...