Translate

niedziela, 21 marca 2021

Jak zrobić pastę z grochu - przepis na grecką favę.

 


Fava czyli pasta z żółtego łuskanego grochu.

Lekka, pożywna i bardzo bogata w pełnowartościowe białko pochodzące z grochu. Zapraszam do jej wykonania. 

Składniki: 

250g łuskanego grochu 
3 cebule 
6 łyżek oliwy z oliwek 
sól, pieprz 

Wykonanie:

Płuczemy groch, zostawiamy na półgodziny w wodzie do namoknięcia. 
Następnie odsączamy wodę i przekładamy groch do garnka. 
Dodajemy pokrojoną cebulę i oliwę.
Gotujemy do miękkości, około 45 min.
Ucieramy całą masę blenderem na puree dodając 2 łyżki oliwy z oliwek, pieprz i sól.
Podajemy na ciepło, posypaną piórkami cebuli i polaną oliwą. 


Smacznego!


26 września czarna rocznica - oblężenie Akropolu przez Wenecjan w 1687 roku

Przez cztery dni doża Wenecji Francesco Morosini za pomocą armat i moździerzy oblegał okupowany przez Turcję Akropol ze wzgórz Filopappos, P...