Translate

poniedziałek, 30 listopada 2020

Saganaki - przystawka ze smażonego sera.


Saganaki jest przystawką, którą robimy z twardego sera kefalotiri, kaseri, haloumi a nawet z fety.

Kroimy ser w kawałki grubości 1-2 cm. 

Podgrzewamy oliwę na patelni i smażymy ser na średnim ogniu.

Możemy go rownież przed smażeniem, obtoczyć w mące.

Moczymy go wtedy najpierw w wodzie, a następnie obtaczamy z obu stron w mące.

Smażymy aż się zarumieni. 

Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny.




SMACZNEGO !

Jestem pewna, że ta przystawka przypadnie Wam do gustu 😃

niedziela, 29 listopada 2020

Diples - greckie faworki bożonarodzeniowe.

 

Diples to grecki deser wykonany z cienkiego ciasta. Można go porównać do naszych faworków. Ciasto wałkowane jest na długie paski, zawijane w rulon i smażone na głębokim tłuszczu a następnie zamaczane w miodzie. Najczęściej  diples Grecy przygotowują w okresie Świąt Bożego Narodzenia. 

Składniki:

2  1/2 filiżanki mąki

3  jajka

4  łyzki koniaku

1   łyżeczka proszku do pieczenia

2   łyzki cukru

olej do smażenia

1 filiżanka miodu

1/2   filiżanki wody

grubo posiekane orzechy , cynamon

Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem i koniakiem , dodajemy do mąki i wyrabiamy na jednolitą masę . Ciasto odstawiamy na pół godziny i znowu wyrabiamy (ciasto powinno nadawać się do wałkowania). Wałkujemy bardzo cienki placek , kroimy go w szerokie paski np. takie jak na faworki. Ciastka smażymy na oliwie na bladozłoty kolor. Przygotowujemy syrop rozpuszczając miód w wodzie. Usmażone diples polewamy syropem i posypujemy orzechami i cynamonem.

Proste i pyszne słodkości !

Smacznego !

Kourabiedes - greckie ciasteczka bożonarodzeniowe.

 


Kourabiedes - greckie maślane ciasteczka bożonarodzeniowe z kruchego ciasta, najcześciej z kawałkami migdałów, obsypane bogato cukrem pudrem.

Wykorzystam dziś przepis bardzo znanego Szefa Kuchni i Eksperta Kulinarnego.

Teo Vafidis - bo o nim mowa to również wspaniały ambasador kultury i greckiej kuchni w Polsce. 

Składniki:

1 kg masła

2 szt. cukru waniliowego

2 żółtka jaj

1 proszek do pieczenia

150ml koniaku

200 gr. cukru pudru

500gr. posiekanych migdałów

2 kg mąki

cukier puder do posypania

200 ml wody różanej 

Sposób przygotowania:

W misie ucieramy masło na białą, puszystą masę, dodajemy (ciągle ubijając)cukier puder, żółtka, koniak, migdały, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. 

Całą masę wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Porcjujemy ją na dowolny kształt, kładziemy na blasze i pieczemy w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez ok. 20 min. 

Po upieczeniu ( jeszcze gorące) skrapiamy wodą różaną i posypujemy obficie cukrem pudrem.

niedziela, 22 listopada 2020

Sokrates autorem pierwszych ekologicznych domów.


Większość z nas zna starożytnego filozofa greckiego Sokratesa żyjącego w latach 469-399 p.n.e. ale niewielu z nas wie, że był on autorem pierwszych ekologicznych domów. Sokrates jako jedyny w tamtych czasach zdał sobie sprawę, że gdyby domy budowano biorąc pod uwagę pozycję słońca, byłyby cieplejsze zimą a chłodniejsze latem. W trakcie swoich spotkań z uczniami przedstawił dowody na to, że takie domy są bardziej użyteczne a mieszkanie w nich dużo przyjemniejsze. Jego nowatorskie jak na tamte czasy rozwiązania, szybko rozprzestrzeniły się w starożytnej Grecji i przy budowie domostw zaczęto zwracać uwagę na to by większość okien w pomieszczeniach wychodziła na południe a jak najmniej na północ.


Olynthos /Olinthos/ pierwszym ekologicznym i słonecznym miastem Starożytnej Grecji.


Wykopaliska archoelogiczne prowadzone na terenach greckich miast i osad świadczą o tym, że wiele z nich zostało zbudowanych według rozwiązań proponowanych przez Sokratesa.
Przykładem tego jest starożytne miasto Olynthos znajdujące się na półwyspie Chalkidiki.
Jak widać na zdjęciu wyżej osada składała się z segmentów budowlanych oddzielonych drogami szerokości 5 metrów.W skład takiego segmentu wchodziło 5 domów po każdej stronie ulicy, pomiędzy którymi był wąski chodnik.




Domy z Olynthos są najstarszymi jakie są znane i jedynymi z epoki klasycznej. 
Rozwiązania architektoniczne wykorzystane w tamtych czasach zostały powielone przy budowie innych miast. W wyniku tego, rozwiązania architektoniczne zaproponowane przez Sokratesa dotarły do terenów dzisiejszej Bułgarii.
Starożytnemu miastu Olynthos poświęcę osobny wpis na blogu.  

W tekście wykorzystałam zdjęcia ze stron greece.com oraz z Wikipedii. 

niedziela, 15 listopada 2020

Odeon Heroda Attyka - najbardziej majestatyczna scena Aten.

Na zdjęciu Odeon Heroda Attyka w Atenach.

Jednym z legendarnych miejsc położonych  u stóp Akropolu na południowo-zachodniej stronie jest Odeon Heroda Attyka. Wielu z Was może miało okazje odwiedzić go oglądając przedstawienie teatralne lub biorąc udział w koncercie albo innym wydarzeniu artystycznym. Został on wybudowany w latach 160-174 n.e. z pieniędzy bogatego ateńskiego polityka, mówcy i nauczyciela na cześć jego zmarłej żony. I choć dziś przypomina teatr to jak większość odeonów wybudowanych w czasach rzymskich, w starożytności był przykryty dachem. Jego budowla jednak do końca nie podąża za rzymskim prototypem. Wyrzeźbiony został w skale Akropolu w przeciwieństwie do rzymskich odeonów, które budowano na płaskim terenie. Czasy świetności odeonu przerwał najazd Herulów. Budynek strawił pożar i nie został on już odbudowany. Pod koniec rzymskiego panowania włączono istniejące części Odeonu do muru wybudowanego w mieście. Dalej w XIII w n.e. jego wysoka ściana stała się częścią średniowiecznej fortyfikacji Aten nazwanej Rizokastro. Z przeprowadzonych tam wykopalisk można przypuszczać, że to miejsce było wykorzystywane również do organizowania pojedynków i walk byków.  Znaleziono tam też fragmenty ruin maleńkiego kościoła.

Odeon Heroda Attyka 1864 rok -autor Henri Beck- zdjęcie archiwalne. 

Pierwsze wykopaliska w tym miejscu miały miejsce w 1848 roku. Usunięto wtedy ogromne ilości ziemi i fragmenty ruin zabytków architektonicznych i rzeźbiarskich pochodzących z Akropolu.
I tak w 1867 roku wystawiono pierwszy spektakl.





Idąc ulicą Areopagitou do placu przed Odeonem można podziwiać wciąż atrakcyjną fasadę budowli.Wysokie ściany z dużymi otworami, łuki i przejścia tworzą zachwycający widok. Duże fragmenty fasady uległy zniszczeniu co spowodowało, że straciła sporo z wcześniejszego wyglądu. Na zdjęciu na dole możemy zobaczyć jak prezentowała się w starożytności. 

zdjęcie ze strony triantafylloug.blogspot.com

Jak widać straciła wiele na przestrzeni czasu ze swojego pierwotnego wyglądu. Na podstawie badań archeologów wysokość budynku w centralnym miejscu wynosiła 44 metry. Dziś najwyższy ocalały fragment fasady jest na wysokości 28 metrów. Patrząc na zdjęcie widzimy poza tym, że z przodu było dodatkowo wąskie pomieszczenie, prawdopodobnie pełniące funkcje garderoby, a po obu jego stronach po dwa wejścia do Odeonu.



 Odeon Heroda Attyka od wewnątrz. 

Pierwotnie każde z czterech wejść prowadziło do jednego z prostokątnych pomieszczeń, z których można było dostać się w różne miejsca budowli. 
Widownia podzielona była na dwie części. Dolna część ma 20 rzędów siedzeń wykonanych z marmuru. Warto zwrócić uwagę na pierwszy rząd różniący się od pozostałych. Ma on też swoją nazwę « Προεδρία » /czyt.proedria/, siadali w nim tylko najwyżsi urzędnicy. Dlatego siedzenia wykonane były wyjątkowo starannie. Mają one oparcie na plecy, a te które znajdują się na końcach rzędu maja też oparcie na rękę, przyozdobione są u podstawy motywem łapy lwa. Od reszty rzędów siedzący urzędnicy oddzieleni byli przejściem. Ostatni rząd dolnej części widowni ma również oparcie na plecy. Górna część widowni ma 19 rzędów. W sumie Odeon może pomieścić obecnie 5000 osób. 
Pierwotnie liczył 32 rzędy i mieścił około 6000 osób. 




                                                     
Orchestra ma kształt półkola o średnicy 19 metrów. Wyłożona została na przemian białymi i czarnymi płytami marmurowymi w kształcie rombu . Wykończona jest na brzegach pasem płyt marmurowych w tych samych kolorach. By woda deszczowa łatwiej odpływała na zewnątrz w płytach porobiono otwory. Ściana, która ocalała do wysokości 28 metrów skonstruowana jest z trzech kondygnacji. W znajdujących się łukowatych otworach umieszczone były dawniej posagi. 
Pomieszczenia klatek schodowych były wyłożone mozaiką podłogową o geometrycznych i linearnych wzorach. Dach według starożytnych przekazów był wykonany z drzewa cedrowego. Wschodnia strona Odeonu połączona była z zadaszonym budynkiem zbudowanym przez króla Pergamonu Eumenesa. 



Od roku 1957 Odeon Attyka  jest miejscem ważnych wydarzeń kulturalnych i artystycznych. Koncerty i spektakle artystów z całego świata gromadzą co roku w ramach Festiwalu Ateńskiego tysiące wielbicieli sztuki. Na scenie Odeonu występowali m.in. Luciano Pavarotti, Maria Callas a z polskich artystów Zbigniew Preisner z prapremierą „Requiem dla mojego przyjaciela”. Poza koncertami Odeon jest zamknięty. Można go zobaczyć jedynie z lotu ptaka lub zwiedzając Akropol. 
Na koniec dołączam zdjęcia z jednego z koncertów, które odbyły się minionego lata w Odeonie. 
Autorem zdjęć z tego muzycznego wydarzenia jest Magdalena Matuła.










Autor tekstu: Renata Karagiannaki 
W artykule wykorzystałam też zdjęcia nieznanych autorów skopiowane z internetu. 

środa, 11 listopada 2020

Tak dwa lata temu Polacy świętowali w Atenach Narodowe Święto Niepodległości.

Budynek Centrum Wystawowo-Kongresowego w Zappeio oświetlony w barwach narodowych Polski. 
Zdjęcie z 2018 roku, autor-Robert Kul. 

Obchody Narodowego Święta Niepodległości - 11 listopad 2018 roku-Ateny-wspomnienie.


Dwa lata temu z okazji 100 rocznicy Odzyskania Niepodległości przez Polskę, w stolicy Grecji odbyło się wiele ciekawych imprez zorganizowanych przez Ambasadę Polską w Atenach. 
Myślę, że dziś z racji Święta warto wrócić pamięcią do tamtych dni.
Ateny dołączyły do wielu państw na całym świecie, które na cześć Polski oświetliły centralne budynki w biało-czerwonymi barwami.
Budynek Zappeio przyozdobiły nocą narodowe barwy Polski. 

 

Tysiące osób tego dnia przybyło do Ogrodów Narodowych w centum Aten by wziąć udział w obchodach Święta Niepodległości. 
Muzyka, śpiew, taniec i tradycyjne polskie potrawy towarzyszyły wszystkim  przez wiele godzin. 
Nie zabrakło pieśni patriotycznych i barwnych występów zespołów folklorystycznych. 
Warto wspomnieć wspaniały recital utworów Chopina, wykonany przez wspaniałych utalentowanych muzyków-duet Artur Sychowski  i Magdalena Hierowska-Sychowska.
Dodam, że przez dwa dni budynek Zappeio gościł dwie wystawy tematyczne zatytułowane „O Polsce” i „Ojcowie Niepodległości”.


W podziękowaniu za gościnność obiecaliśmy Grekom, że będziemy świętować razem z nimi 200-lecie odzyskania przez nich niepodległości w 2021 roku. 

W tekście wykorzystałam także zdjęcia z portalu informacyjnego gazety „Kathimerini”.

wtorek, 10 listopada 2020

Fakies - czyli grecka zupa z soczewicy




To bardzo sycąca i zdrowa zupa, podajemy ją z odrobiną oliwy i octu. Zamiast octu polecam dodać cytrynę, pomoże  organizmowi ona wchłonąć żelazo zawarte w soczewicy. Zapraszam do wykonania. 

Składniki: 
500g soczewicy
60 ml oliwy z oliwek 
2 ząbki czosnku 
2 cebule drobno pokrojone 
2 marchewki starte lub drobno pokrojone 
koncentrat pomidorowy 
2 pomidory pokrojone w kosteczkę 
przyprawy do smaku / oregano,rozmaryn,liść laurowy/

Wykonanie :

W rondlu zalewamy soczewicę wodą.Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez kolejne 10 min.Odsączamy.Do rondla wlewamy oliwę, czosnek, cebule, marchew i podsmażamy lekko około 5 min.Dalej dodajemy odsączoną soczewicę.Zalewamy wodą / około 1 lit/.Dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia.Zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 10 minut.Dodajemy koncentrat i pokrojone pomidory oraz sól i pieprz wedle uznania.Przykrywamy i gotujemy dalej na wolnym ogniu około 30-40 minut, mieszając co chwile, aż nasza soczewica będzie miękka.

Smacznego !😋😋😋

26 września czarna rocznica - oblężenie Akropolu przez Wenecjan w 1687 roku

Przez cztery dni doża Wenecji Francesco Morosini za pomocą armat i moździerzy oblegał okupowany przez Turcję Akropol ze wzgórz Filopappos, P...