Diples to grecki deser wykonany z cienkiego ciasta. Można go porównać do naszych faworków. Ciasto wałkowane jest na długie paski, zawijane w rulon i smażone na głębokim tłuszczu a następnie zamaczane w miodzie. Najczęściej diples Grecy przygotowują w okresie Świąt Bożego Narodzenia.
Składniki:
2 1/2 filiżanki mąki
3 jajka
4 łyzki koniaku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyzki cukru
olej do smażenia
1 filiżanka miodu
1/2 filiżanki wody
grubo posiekane orzechy , cynamon
Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem i koniakiem , dodajemy do mąki i wyrabiamy na jednolitą masę . Ciasto odstawiamy na pół godziny i znowu wyrabiamy (ciasto powinno nadawać się do wałkowania). Wałkujemy bardzo cienki placek , kroimy go w szerokie paski np. takie jak na faworki. Ciastka smażymy na oliwie na bladozłoty kolor. Przygotowujemy syrop rozpuszczając miód w wodzie. Usmażone diples polewamy syropem i posypujemy orzechami i cynamonem.
Proste i pyszne słodkości !
Smacznego !
