Translate

niedziela, 29 listopada 2020

Diples - greckie faworki bożonarodzeniowe.

 

Diples to grecki deser wykonany z cienkiego ciasta. Można go porównać do naszych faworków. Ciasto wałkowane jest na długie paski, zawijane w rulon i smażone na głębokim tłuszczu a następnie zamaczane w miodzie. Najczęściej  diples Grecy przygotowują w okresie Świąt Bożego Narodzenia. 

Składniki:

2  1/2 filiżanki mąki

3  jajka

4  łyzki koniaku

1   łyżeczka proszku do pieczenia

2   łyzki cukru

olej do smażenia

1 filiżanka miodu

1/2   filiżanki wody

grubo posiekane orzechy , cynamon

Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem i koniakiem , dodajemy do mąki i wyrabiamy na jednolitą masę . Ciasto odstawiamy na pół godziny i znowu wyrabiamy (ciasto powinno nadawać się do wałkowania). Wałkujemy bardzo cienki placek , kroimy go w szerokie paski np. takie jak na faworki. Ciastka smażymy na oliwie na bladozłoty kolor. Przygotowujemy syrop rozpuszczając miód w wodzie. Usmażone diples polewamy syropem i posypujemy orzechami i cynamonem.

Proste i pyszne słodkości !

Smacznego !

26 września czarna rocznica - oblężenie Akropolu przez Wenecjan w 1687 roku

Przez cztery dni doża Wenecji Francesco Morosini za pomocą armat i moździerzy oblegał okupowany przez Turcję Akropol ze wzgórz Filopappos, P...