Translate

poniedziałek, 30 listopada 2020

Saganaki - przystawka ze smażonego sera.


Saganaki jest przystawką, którą robimy z twardego sera kefalotiri, kaseri, haloumi a nawet z fety.

Kroimy ser w kawałki grubości 1-2 cm. 

Podgrzewamy oliwę na patelni i smażymy ser na średnim ogniu.

Możemy go rownież przed smażeniem, obtoczyć w mące.

Moczymy go wtedy najpierw w wodzie, a następnie obtaczamy z obu stron w mące.

Smażymy aż się zarumieni. 

Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny.




SMACZNEGO !

Jestem pewna, że ta przystawka przypadnie Wam do gustu 😃

26 września czarna rocznica - oblężenie Akropolu przez Wenecjan w 1687 roku

Przez cztery dni doża Wenecji Francesco Morosini za pomocą armat i moździerzy oblegał okupowany przez Turcję Akropol ze wzgórz Filopappos, P...