To bardzo sycąca i zdrowa zupa, podajemy ją z odrobiną oliwy i octu. Zamiast octu polecam dodać cytrynę, pomoże organizmowi ona wchłonąć żelazo zawarte w soczewicy. Zapraszam do wykonania.
Wykonanie :
W rondlu zalewamy soczewicę wodą.Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez kolejne 10 min.Odsączamy.Do rondla wlewamy oliwę, czosnek, cebule, marchew i podsmażamy lekko około 5 min.Dalej dodajemy odsączoną soczewicę.Zalewamy wodą / około 1 lit/.Dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia.Zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 10 minut.Dodajemy koncentrat i pokrojone pomidory oraz sól i pieprz wedle uznania.Przykrywamy i gotujemy dalej na wolnym ogniu około 30-40 minut, mieszając co chwile, aż nasza soczewica będzie miękka.
Smacznego !😋😋😋
