Translate

wtorek, 10 listopada 2020

Fakies - czyli grecka zupa z soczewicy




To bardzo sycąca i zdrowa zupa, podajemy ją z odrobiną oliwy i octu. Zamiast octu polecam dodać cytrynę, pomoże  organizmowi ona wchłonąć żelazo zawarte w soczewicy. Zapraszam do wykonania. 

Składniki: 
500g soczewicy
60 ml oliwy z oliwek 
2 ząbki czosnku 
2 cebule drobno pokrojone 
2 marchewki starte lub drobno pokrojone 
koncentrat pomidorowy 
2 pomidory pokrojone w kosteczkę 
przyprawy do smaku / oregano,rozmaryn,liść laurowy/

Wykonanie :

W rondlu zalewamy soczewicę wodą.Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez kolejne 10 min.Odsączamy.Do rondla wlewamy oliwę, czosnek, cebule, marchew i podsmażamy lekko około 5 min.Dalej dodajemy odsączoną soczewicę.Zalewamy wodą / około 1 lit/.Dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia.Zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 10 minut.Dodajemy koncentrat i pokrojone pomidory oraz sól i pieprz wedle uznania.Przykrywamy i gotujemy dalej na wolnym ogniu około 30-40 minut, mieszając co chwile, aż nasza soczewica będzie miękka.

Smacznego !😋😋😋

26 września czarna rocznica - oblężenie Akropolu przez Wenecjan w 1687 roku

Przez cztery dni doża Wenecji Francesco Morosini za pomocą armat i moździerzy oblegał okupowany przez Turcję Akropol ze wzgórz Filopappos, P...