Zapraszam dziś w krainę aksamitnego i wyjątkowego w smaku sosu TZATZIKI.
Podawany jest zazwyczaj do dań pieczonych, smażonych i z grilla.
Wyśmienity jako dodatek do pieczonego pieczywa czy ziemniaków. Oddzielnie też jako przystawka do ouzo czy raki.
Prosty w wykonaniu.
Poznaj przepis i spróbuj wykonać samemu.
Przepis na tzatziki.
Ogórka /o wadze w przybliżeniu 125g/ ścieramy na grubej tarce. W dalszej kolejności odciskamy z soku.
Przeciskamy 3 ząbki czosnku przez praskę. Łączymy ogórek i czosnek z 500 g gęstego jogurtu greckiego
typu stragisto. Dodajemy sól, pieprz, ja dodaje pół szklanki oliwy z oliwek i 2 łyżki octu. Jeśli uważacie, że te pół szklanki oliwy to dużo, zmniejszcie jej ilość. Do dekoracji możemy użyć oliwek.
