Translate

niedziela, 17 kwietnia 2022

Bamia czyli gulasz przygotowany z okry.



 Okra to jedno z moich ulubionych dań. 

Kroję 2 cebule. Potem wrzucam je do  rondelka,  dodaje oliwę, odrobinę soli i chwilkę podduszam.  Dodaje okrę i delikatnie mieszam. Dalej dodaję do smaku sól, koperek, trochę pieprzu, pokrojonego pomidora i ciepłą wodę tyle by przykryło zawartość rondla. Później już nie mieszam, tylko w trakcie gotowania potrząsam lekko garnkiem by zawartość nie przywarła do dna. Gotuje pod przykryciem do miękkości. 

Pyszne !

Podaję z ciemnym pieczywem.

26 września czarna rocznica - oblężenie Akropolu przez Wenecjan w 1687 roku

Przez cztery dni doża Wenecji Francesco Morosini za pomocą armat i moździerzy oblegał okupowany przez Turcję Akropol ze wzgórz Filopappos, P...