Translate

środa, 30 grudnia 2020

Czym jest Wasilopita i jak ją przygotować samemu w domu.

 



Wasilopita czyli Królewskie ciasto swoją nazwę wzięło o świętującego tego dnia Wasyla Błogosławionego. Jest przygotowywane na różne sposoby. Ozdobia się je cukrem pudrem bądź migdałami, często umieszcza się też numer nowego roku bądź napis "Χρόνια πολλά".
Do ciasta wkłada się monetę. Temu kto ją znajdzie według zwyczaju dopisze w nadchodzącym roku szczęście. W niektórych regionach Grecji zamiast monety umieszczano kawałek słomy, winorośli bądź gałązki oliwnej. Miało to oznaczać dobre zbiory w ciągu roku. Wasilopita jest krojona w noc sylwestrową lub w Nowy Rok. Gospodarz domu najpierw wykonuje znak krzyża na cieście, następnie kroi je i rozdaje według specjalnego rytuału. Pierwsze kawałki są dla Chrystusa, Maryi Dziewicy, Królestwa Niebios, domu i dalej członków rodziny. Zwyczaj ten nie ogranicza się tylko do domu. Przez kolejne tygodnie wszelkiego rodzaju związki, zakłady pracy, organizacje kroją swoją Wasilopitę. Zwyczaj tego ciasta sięga odległych czasów gdy organizowano Święto ku czci Kronosa w trakcie którego ofiarowano na złotych liściach owoce i okrągłe placki. Były to tzw. Kronia. 
Można też znaleźć powiązanie Wasilopity ze starożytnym chlebem, który ofiarowano dawniej bogom. Chrześcijańska tradycja tego zwyczaju mówi, że gdy św. Bazyl był biskupem Cezarei, gubernator Kapadocji zaczął obciążać mieszkańców dużymi podatkami. Zwrócili się oni wtedy do biskupa o pomoc. Poradził im by zebrali wartościowe rzeczy by ofiarować je gubernatorowi. Gdy to uczynili przekonał gubernatora by od nich niczego nie przyjął. Uzbierane kosztowności ciężko było zwrócić właścicielom. Za radą biskupa ugniatano placki do których wkładano cenne przedmioty i rozdawano je mieszkańcom.
W ten sposób wartościowe rzeczy losowo wróciły do właścicieli.
Tradycja mówi, że na pamiątkę tego wydarzenia w Święto Wasyla Błogosławionego piecze się ciasta z monetą w środku.

Składniki i sposób przygotowania Wasilopity według przepisu Argiro Barbarigou.


Składniki:

500 g mąki 
3 łyżeczki proszku do pieczenia 
5 jajek 
szczypta soli 
400 g cukru 
250 g masła 
1/2 łyżeczki cynamonu 
1/2 łyżeczki zmielonych goździków 
wanilia / 2 szt / 
skórka z 1 pomarańczy 
120 ml soku pomarańczowego 
1/2 łyżeczki sody 
120 ml mleka 
200 g grubo pokrojonych orzechów włoskich 
cukier puder 
opcjonalnie można dodać 80 ml koniaku

Wykonanie:

Wszystkie potrzebne składniki wyjmij na 30 minut przed rozpoczęciem procesu wykonania. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i odstaw na bok.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Będziemy piec na dolnym poziomie bez termoobiegu. 
Można też piec z termoobiegiem w temperaturze 160 stopni.
Ale gorące powietrze tworzy szybko twardą skórkę na zewnątrz a wnętrze ciasta często nie jest dobrze upieczone.
Będziemy potrzebować formy wielkości 30-32 cm o wysokości brzegów 6-7 cm.  
Smarujemy ją masłem i kładziemy papier do pieczenia by łatwo było po upieczeniu przełożyć ciasto. 
Ubijamy mikserem masło z cukrem przez kilka minut. Gdy cukier się rozpuści a nasza masa będzie kremowa dodajemy cynamon, goździki, wanilię i skórkę pomarańczową. 
Dalej dodajemy pojedynczo żółtka i ubijamy. 
W osobnej misce ubijamy 2-3 minuty białka z solą i odkładamy na chwilę na bok.
Zmniejszamy obroty miksera do poziomu 1. 
Rozpuszczamy sodę w soku i dodajemy do ciasta ubijając. Dalej dodajemy przesianą  mąkę z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem i ubijamy. 
Dalej dodajemy grubo posiekane orzechy i stopniowo po odrobinie ubite białko.
Robimy to delikatnie by ciasto nie straciło na objętości. Następnie przekładamy gotowe do przygotowanej wcześniej formy. Nie zapomnijcie włożyć monetę. 
Pieczemy przez 55-60 minut.
Żeby się upewnić, że jest upieczone wkładamy nóż w środek. Jeśli ostrze jest suche oznacza to, że ciasto jest gotowe.
Odstawiamy je na 30 minut by ostygło. Potem odwracamy i przekładamy na duży talerz. Usuwamy papier i posypujemy obficie cukrem pudrem. 
Jeżeli chcecie można napisać lukrem życzenia bądź numer nowego roku. 
Gotowe!
Χρόνια πολλά και Καλή Πρωτοχρονιά !


26 września czarna rocznica - oblężenie Akropolu przez Wenecjan w 1687 roku

Przez cztery dni doża Wenecji Francesco Morosini za pomocą armat i moździerzy oblegał okupowany przez Turcję Akropol ze wzgórz Filopappos, P...