Święta tuż tuż ... Zapraszam Was do wykonania greckich ciasteczek bożonarodzeniowych.
Melomakarona - bo taka jest ich nazwa - to kruche ciastka maczane w miodowym syropie i posypane orzechami .
Podaje tradycyjny przepis grecki.
Składniki :
2 szklanki mąki
4 szklanki simigdali / kasza manna/
1 1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanka koniaku
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
sok i skórka z jednej pomarańczy
1/2 szklanki orzechów drobno pokrojonych do posypania
Syrop:
Skórka z jednej pomarańczy
2 szklanki cukru
2 szklanki miodu
2 szklanki wody
1 laska cynamonu
Wykonanie:
Ubijamy mikserem oliwę i cukier około 5 min.
Gdy dobrze się połączą dodajemy koniak, sodę rozpuszczoną w soku pomarańczowym, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy oraz cynamon i goździki. Przekładamy mieszaninę do osobnego naczynia, ugniatamy dodając stopniowo simigdali i mąkę. Wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie formujemy kulki i umieszczamy je na blaszce, spłaszczając ręka. Pieczemy 25-30 minut w temp.180 stopni.
Przygotowanie syropu:
Wodę, miód, cukier, skórkę z pomarańczy i laskę cynamonu gotujemy na małym ogniu do zagęszczenia. Ostudzone ciasteczka zanurzamy pojedynczo w syropie i posypujemy orzechami.
