Translate

czwartek, 3 grudnia 2020

Czas przygotować melomakarona.


Święta tuż tuż ... Zapraszam Was do wykonania greckich ciasteczek bożonarodzeniowych.

Melomakarona - bo taka jest ich nazwa - to kruche ciastka maczane w miodowym syropie i posypane orzechami .

Podaje tradycyjny przepis grecki.

Składniki :

2 szklanki mąki

4 szklanki simigdali / kasza manna/

1 1/2 szklanki oliwy z oliwek

1/2 szklanki cukru 

1/4 szklanka koniaku 

1/2 łyżeczki zmielonych goździków 

1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 łyżeczka sody 

sok i skórka z jednej pomarańczy 

1/2 szklanki orzechów drobno pokrojonych do posypania 

Syrop: 

Skórka z jednej pomarańczy 

2 szklanki cukru 

2 szklanki miodu 

2 szklanki wody 

1 laska cynamonu 

Wykonanie:

Ubijamy mikserem oliwę i cukier około 5 min.

Gdy dobrze się połączą dodajemy koniak, sodę rozpuszczoną w soku pomarańczowym, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy oraz cynamon i goździki. Przekładamy mieszaninę do osobnego naczynia, ugniatamy dodając stopniowo simigdali i mąkę. Wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie formujemy kulki i umieszczamy je na blaszce, spłaszczając ręka. Pieczemy 25-30 minut w temp.180 stopni.

Przygotowanie syropu:

Wodę, miód, cukier, skórkę z pomarańczy i laskę cynamonu gotujemy na małym ogniu do zagęszczenia. Ostudzone ciasteczka zanurzamy pojedynczo w syropie i posypujemy orzechami. 

26 września czarna rocznica - oblężenie Akropolu przez Wenecjan w 1687 roku

Przez cztery dni doża Wenecji Francesco Morosini za pomocą armat i moździerzy oblegał okupowany przez Turcję Akropol ze wzgórz Filopappos, P...