Witam ciepło wszystkich po wakacyjnej przerwie i zapraszam dziś do kuchni greckiej.
Chcę Was zachęcić do wykonania jednego z ulubionych dań tej kuchni.
BRIAM
To warzywna zapiekanka bardzo prosta w wykonaniu.
Składniki na 6 porcji:
4 cukinie
4 bakłażany
4 marchewki
2 cebule
4 średnie ziemniaki
3 słodkie papryki
2 pomidory
2 ząbki czosnku
bazylia, oregano, sól, pieprz
100 ml oliwy z oliwek
Polecam zamiast wody dodać 100 ml białego wina
Wykonanie :
Podgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Zaczynamy kroić nasze warzywa według zasady, te które szybko miękną w trakcie gotowania, kroimy na duże kawałki, np.bakłażany, cukinia czy cebula.
Inne tzn. ziemniaki czy marchew kroimy cienko. Warzywa z których powstanie sos czyli pomidory i papryka, również kroimy cienko.
I tak w kolejności:
Cukinie i bakłażany w krążki 1 cm, a potem na 4 lub 6 kawałków w zależności od wielkości krążka.
Marchewka i ziemniaki cienko 2-3 mm.
Cebula na 4 kawałki.
Papryka cienko.
Pomidory drobno w kawałki.
Wszystkie warzywa mieszamy dokładnie.
Dodajemy przyprawy / sól, pieprz, bazylia,oregano/ 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz olej z oliwek.
Dodatkowo polecam 100 ml białego wina.
Pieczemy około 1,5 godziny w temp. 180 stopni.
Podajemy z serem feta i chlebem.
Smacznego 😊