Translate

poniedziałek, 24 maja 2021

Czy wiesz, że suszone figi były przysmakiem starożytnych Greków?

 


Suszone figi były ważnym elementem w diecie starożytnych Greków.  Zazwyczaj spożywane były jako deser. 

Po dziś dzień są lubiane i jedzone na różne sposoby. Najbardziej znane to te nadziewane orzechami i gotowane w lekkim syropie z miodem. Stanowią też dodatek do sałatek i innych dań. Jedno musimy przyznać, że są skarbem dla naszego zdrowia.
Suszenie tych owoców pozwala przechowywać je przez długi czas. 



Pierwsze suszone figi znaleziono w trakcie wykopalisk prowadzonych w Sternes Akrotiriou w regionie Chania na Krecie i pochodzą z lat 1340-1190 p.n.e. 

Do dziś są uprawiane i  suszone praktycznie w podobny sposób co dawniej. W czasach starożytnych i w okresie Bizancjum były ulubionym przysmakiem - kładziono je na metalowej tacy i dalej podgrzewano na ogniu by się stopiły. 

Obecnie suszona figa z Kimi to ta, która zajmuje szczególne miejsce w krajowej produkcji.




Suszone figi są bogate m.in. w błonnik, żelazo i wapń. Zawierają też niewielkie ilości witaminy C i A.

Chronią nasze serce i układ krwionośny. Skutecznie pomagają oczyścić nasz organizm z toksyn. A największą rolę odgrywają w tym ich drobniutkie ziarenka występujące w miąższu. 

Dobre figi powinny mieć miękką konsystencję. Przechowujemy je w suchym miejscu. Układamy je w rzędach najlepiej w metalowym pudełku wyścielonym papierem pergaminowym. Pomiędzy figi wkładamy liście laurowe. 



-zdjęcia- źródło z internetu

26 września czarna rocznica - oblężenie Akropolu przez Wenecjan w 1687 roku

Przez cztery dni doża Wenecji Francesco Morosini za pomocą armat i moździerzy oblegał okupowany przez Turcję Akropol ze wzgórz Filopappos, P...