Tahini to naturalny produkt składający się 100% z mielonego sezamu.
Ze względu na swoje cenne składniki odżywcze takie jak wysoka zawartość białka i zdrowych tłuszczy jest zaliczany do kategorii superfood.
W połączeniu z pokarmami bogatymi w lizynę jak rośliny strączkowe i orzechy, powstałe białko ma wysoką wartość biologiczną porównywalną z białkiem zwierzęcym. Jest ono niezbędne dla rozwoju układu mięśniowego i do wielu innych procesów biologicznych. Dlatego tahini jest idealnym produktem dla osób takich jak dzieci, sportowcy czy osoby starsze mających zwiększone zapotrzebowanie na białko.
Oprócz białka tahini dostarcza organizmowi sporą ilość błonnika niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego a także dobrej jakości kwasów tłuszczowych. Jeśli chodzi o mikroelementy i witaminy tahini jest bogate w wapń, magnez i fosfor mające wpływ na zdrowie kości i układ nerwowy i mięśniowy. Ponadto ma sporą ilość żelaza, potasu, cynku i selenu.
Na co należy uważać ?
Ze względu na niski indeks glikemiczny jest to produkt odpowiedni dla cukrzyków. Z drugiej strony jednak ze względu na wysoką kaloryczność - około 90 kcal na łyżkę stołową- powinniśmy uważać na ilość, którą spożywamy zwłaszcza jeśli jesteśmy w programie odchudzającym.
Jak jeść tahini?
Najczęściej wykorzystując je jako pastę do smarowania pieczywa samodzielnie lub z odrobina miodu.
Można też zrobić dip do surowych warzyw np. marchewek, ogórków i papryki. Wystarczy dodać do tahini odrobinę soku z cytryny, soli i pieprzu.
Kolejna propozycja to sos do sałatek. Mieszamy w mikserze 3 łyżki tahini, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki octu jabłkowego, 2 łyżeczki soku z cytryny i 2 łyżeczki imbiru.

