Translate

czwartek, 1 kwietnia 2021

Przygotuj tradycyjną grecką hortopittę.




 Jednym z lubianych dań na greckim stole są tradycyjne domowe ciasta warzywne z rożnymi dodatkami tzw. pitty.

Dziś wrzucam przepis na tradycyjną grecką hortopittę. 

Pitty warzywne to naprawde wspaniała przekąska w ciagu dnia ! 


Składniki:

1 kg szpinaku 
2 pory 
1 pęczek cebulki dymki 
1 pęczek koperku 
1 pęczek mięty 
350g sera feta 
sól do smaku około 300ml oliwy z oliwek 
1 opakowanie ciasta phyllo
dodatkowo polecam dodać jeden pęczek trzebuchy / gr.kafkalithra/i jeden pęczek trybuli 😊

Wykonanie :

Myjemy dokładnie wszystkie nasze rośliny, warzywa i zioła drobno kroimy i posypujemy solą. 
Odstawiamy by wyeliminować z nich płyny/nasze ciasto nie może nimi przesiąknąć/następnie dodatkowo w dłoniach wyściskamy resztki wody.
Przenosimy do osobnego naczynia i dodajemy ser feta.
Smarujemy dobrze oliwą z oliwek blachę i umieszczamy na jej dnie 5 arkuszy  ciasta phyllo-posmarowanych  dobrze oliwą/każdy osobno/następnie napełniamy farszem i wierzch przykrywamy kolejną warstwą pięciu arkuszy ciasta-naoliwionych każdy osobno.
Zbieramy na krańcach arkusze naszego ciasta do wewnątrz by zamknąć ładnie całość.
Nożem po wierzchu odznaczamy kawałki ciasta i dodatkowo kropimy oliwą i wodą.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni. 

Smacznego !

26 września czarna rocznica - oblężenie Akropolu przez Wenecjan w 1687 roku

Przez cztery dni doża Wenecji Francesco Morosini za pomocą armat i moździerzy oblegał okupowany przez Turcję Akropol ze wzgórz Filopappos, P...