Jednym z lubianych dań na greckim stole są tradycyjne domowe ciasta warzywne z rożnymi dodatkami tzw. pitty.
Dziś wrzucam przepis na tradycyjną grecką hortopittę.
Pitty warzywne to naprawde wspaniała przekąska w ciagu dnia !
Składniki:
1 kg szpinaku
2 pory
1 pęczek cebulki dymki
1 pęczek koperku
1 pęczek mięty
350g sera feta
sól do smaku około 300ml oliwy z oliwek
1 opakowanie ciasta phyllo
dodatkowo polecam dodać jeden pęczek trzebuchy / gr.kafkalithra/i jeden pęczek trybuli 😊
Wykonanie :
Myjemy dokładnie wszystkie nasze rośliny, warzywa i zioła drobno kroimy i posypujemy solą.
Odstawiamy by wyeliminować z nich płyny/nasze ciasto nie może nimi przesiąknąć/następnie dodatkowo w dłoniach wyściskamy resztki wody.
Przenosimy do osobnego naczynia i dodajemy ser feta.
Smarujemy dobrze oliwą z oliwek blachę i umieszczamy na jej dnie 5 arkuszy ciasta phyllo-posmarowanych dobrze oliwą/każdy osobno/następnie napełniamy farszem i wierzch przykrywamy kolejną warstwą pięciu arkuszy ciasta-naoliwionych każdy osobno.
Zbieramy na krańcach arkusze naszego ciasta do wewnątrz by zamknąć ładnie całość.
Nożem po wierzchu odznaczamy kawałki ciasta i dodatkowo kropimy oliwą i wodą.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni.
Smacznego !
