Translate

sobota, 13 lutego 2021

Jak przyrządzić kawę po grecku?


Tradycyjnie do parzenia kawy używamy tygielka o wdzięcznej nazwie briki. Dodatkowo polecam korzystać z palnika gazowego dlatego, że łatwiej jest kontrolować temperaturę parzenia.
Zaczynamy! 
Stawiamy briki na palnik. Odmierzamy małą filiżankę wody i wlewamy ją do tygielka. Dodajemy cukier /ilość wedle upodobania/ i czekamy chwilkę aż się rozpuści. 
Następnie uzupełniamy czubatą łyżeczką kawy i wszystko mieszamy. 
Zostawiamy naszą kawę na palniku by się parzyła na średnim ogniu.
Po chwili na powierzchni zacznie się tworzyć pianka. Gdy widzimy, że powoli zaczyna się ona unosić, zdejmujemy kawę z ognia i przelewamy do filiżanki. Robimy to delikatnie by nie zepsuć naszej pianki. Zazwyczaj do kawy podajemy szklankę wody i coś słodkiego np. greckie ciasteczka koulourakia.

26 września czarna rocznica - oblężenie Akropolu przez Wenecjan w 1687 roku

Przez cztery dni doża Wenecji Francesco Morosini za pomocą armat i moździerzy oblegał okupowany przez Turcję Akropol ze wzgórz Filopappos, P...